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This document is to be used for reference only. It is 
not legal advice. For any legal requirements, please 
consult your attorney or refer to the most current 
amendment to Act 287 of 1974 which is available at 
www.pa1call.org/palaw. 

When applicable, the answers to the questions will reference 

the section of PA Act 287 of 1974, as amended, 73P.S. § 176 

et. seq. and/or the Complex Project Policy (Policy) located on 

the PA One Call website. 

 

To download this guide go to www.pa1call.org/
excavatorhandbook or use the QR code below. 

 

 

 

 

 

 

 

Additional reference materials can be 
found: 
 
www.paonecall.org 
www.commongroundalliance.com 
www.puc.pa.gov 
www.apwa.net 
www.FHWA.dot.gov 
 
 



 

 
 

 Question: What is considered an  
excavation? 
Answer: The use of powered equipment 
or explosives in the movement of earth, 
rock or other material. 

 There are very specific requirements as 
to what activities constitute excavation 
which should be reviewed on the web-
site www.paonecall.org. 

Section 1  
 

 Question: What do I need to do before I 
dig?  
Answer: Place a call to 8-1-1 at least 3 
business days, but not more than 10 
business days, prior to starting excava-
tion. 
Section 5 (2.1) and (2.2) 
 

 Question: Should I mark in white before 
I call? 
Answer:  Yes, the perimeter of the Work 
site should be marked in white. (Do not 
use any other color.) 
Sections 1, 2 (5)(vi), and 5 (11)  
 

 Question: What hours are the one call 
center open? 
Answer: 24 x 7 every day of the year. 
 

 Question: Who must place the one call? 
Answer: The responsible person doing 
the excavation. 
Sections 1 and 5 (2.1)  
 

 Question: What is a serial number?  
Answer: Proof that you placed a one call 
notification. The serial number is as-
signed by the One Call System and is on 
the locate request.  
Section 5 (2.2) 
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 Question: I’m a subcontractor, can I pig-
gyback on my main Excavator’s one call?  
Answer: No. Each responsible Excavator 
must make their own notification. 
Section 5 (2.1) and (2.2) 
 

 Question: Who is responsible for finding 
the precise location of the underground 
line? 
Answer: The Excavator, using prudent 
techniques. 
Section 5 (4) 
 

 Question: Upon initial arrival at the Work 
site, what should I do if there are no visi-
ble mark-outs? 
Answer: Do not begin excavating. Check 
the KARL responses through the one call 
center.  
Section 5 (20)  
 

 Question: What should I do if I disagree 
with the responses in KARL, due to visible 
evidence in the field?  
Renotify the One Call System. After the 
renotify, wait up to three hours for the 
response from the Facility owner(s) be-
fore digging prudently. 
Section 5 (20) 
 

 Question: What is the Tolerance zone? 
Answer: 18 inches horizontally from the 
exterior wall of the pipe or facility.  (See 
back of handbook) 
Section 1  
 

 Question: What is required within the 
Tolerance zone? 
Answer: Exercise due care and use pru-
dent techniques. 
Section 5(4) 
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 Question: For how long are the marks 

good? 
Answer: When excavation begins within 
the Lawful start dates, you can continue 
work as long as equipment is on site 
and the marks are visible. 
Section 5 (3) and (14) 
 

 Question: Must I physically protect  

the marked Facility owner lines I ex-
pose in preparation for excavation? 
Answer: Yes, in consultation with the 
Facility owner. 
Section 5 (6)(ii) 
 

 Question: When may I lawfully start 
digging? 
Answer: Read the locate request for 
your Lawful start date. 
Sections 1 and 1.1 
 

 Question: When do I need to call back 
for re-marking? 
Answer: You have an obligation to pro-
tect the marks. When the marks be-
come obscured or when you remove 
equipment from the site for more than 
2 business days, you must call one call 
for re-marks. 
Section 5 (3) and (14) 
 

 Question: May I refresh anyone else’s 
marks using their color? 
Answer: No. You must protect the 
marks. You may not refresh anyone 
else’s marks. 
Section 5 (3) 
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  Question: What should I do when I hit or 
damage a Line or facility? 
Answer:  

• Stop digging! 
• If gas is escaping or blowing, you 

must call 9-1-1. 
•  Call 8-1-1 to create a damage notifi-

cation or notify the Facility owner 
directly. 

• Submit an Alleged Violation Report 
(AVR) not more than 10 business 
days after the damage occurred.  

Section 5 (7), (8), and (16) 
 

 Question: What is an Emergency one 
call? 
Answer: A notification involving an event 
that has an immediate effect on life or 
property. 
Sections 1 and 5 (9) 
 

 Question: What is the difference be-
tween a single excavation notification 
and a Complex project? 
Answer: The maximum area of a single 
notification is 1,000 feet or intersection 
to intersection, whichever is greater, 
along the same street, within the same 
political subdivision. Anything greater 
than this is considered a Complex project.  
Section 3 (4) 
  

 Question: What determines if my Exca-
vation work is a Complex project? 
Answer:  

• Duration 
• Impact on the Facility owner’s lines 

or the public 
• Size 
• Complexity 

Section 1 
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  Question: A Facility owner feels my Ex-
cavation work is complex and requests a 
meeting through the KARL System; what 
happens next? 
Answer: The Facility owner will contact 
you directly to schedule a meeting. 
Section 1 
 

 Question: My Excavation work falls un-
der the definition of complex; what do I 
need to do?  

Answer:  

• If a project does not exist in the 
Coordinate PA (CPA) portal on the 
PA One Call website, then create 
one. 

• Create a Complex project meeting 
notification from within the pro-
ject. 

• Hold a Preconstruction meeting, 
as applicable. 

• Create locate request(s) from 
within the project based on 
agreements made at the meeting. 

Sections 1 and 5 (3) and Policy 

 

 Question: Where should the Precon-
struction meeting be held? 
Answer: In close proximity to the project 
work location or electronically. 
Sections 1 and 5 (3) and Policy 
 

 Question: What should occur at the Pre-
construction meeting? 
Answer: Attendance should be recorded 
on the POCS approved Complex Project 
Meeting Sign In Sheet template and 
notes taken, including the scope of locate 
request(s) and the agreed upon mark-out 
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 schedule.   
Note: Sign in sheet and meeting notes tem-
plate are available on the POCS website. 
Policy 
 

 Question: What should happen after the 

meeting? 
Answer: The meeting notes/agreement 
and sign in sheet should be uploaded to 
the CPA portal. Locate request(s), as 
modified, should be created via the CPA 
portal based on the agreement reached 
at the meeting. 
Policy 

 

 Question: Is a Preconstruction meeting 
required? 
Answer: No, if the Excavator chose not to 
hold a meeting, a Facility owner can re-
quest a one on one meeting with the Ex-
cavator. 
Section 5 (3) 

 

 Question: May an Excavator dig on a 
Complex project notification? 
Answer: No, this is the notification that 
begins the preconstruction planning pro-
cess.  
Policy  
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APWA/CGA Best Practices For Temporary Markings 

This marking guide provides for universal use and understanding of the 
temporary marking of subsurface facilities to prevent accidents and 
damage or service interruption by contractors, excavators, utility 
companies, municipalities or any others working on or near under-
ground facilities. 

Know what’s below. Dial 811 before you dig. 

PA Act 287, as amended, Section 5, Clause 11 
An excavator shall use the color white to mark a proposed excavation 
site when exact site information cannot be provided. THIS SHOULD BE 
DONE PRIOR TO THE NOTIFYING 811 or  1-800-242-1776 (from outside 
PA). Pennsylvania law requires notice no less than 3 nor more than 10 
business days before you dig ANYWHERE IN THE COMMONWEALTH. 
Any excavation within the tolerance zone shall be performed by using 
prudent techniques. The excavator observes a tolerance zone which is 
comprised of the width of the facility plus 18” on either side of the 
outside edge of the underground facility on horizontal plane (see 
graphic on page 7). Use pink temporary survey markings for all 
surveying and grade marks. Continue using Prudent Techniques until 
you find the Line. Notify Project Owner and charge PennDOT 408 Spec 
for the extra work necessary beyond the 18” Tolerance Zone. 

Temporary Facility Markings by Facility Owners 
To mark, stake, locate or otherwise provide the position of the facility 
owner’s underground lines at the site within 18 inches horizontally 
from the outside wall of such line in a manner so as to enable the 
excavator, where appropriate within the tolerance zone, to employ 
prudent techniques, which may include hand-dug test holes, to deter-
mine the precise position of the underground facility owner’s lines. 
This shall be done to the extent such information is available in the 
facility owner’s records or by use of standard locating techniques other 
than excavation. The marking can be done in one of two ways: either 
placing the marks over the approximate center of the facility, or by 
placing the marks over the actual outside edges of the facility with a 
line connecting the two horizontal lines to indicate there is only one 
facility. PA One Call does not locate or mark lines. 

Tolerance Zone 
Any excavation within the tolerance zone is performed with non-
powered hand tools or non-invasive method until the marked facility is 
exposed. The width of the tolerance zone is specified in PA Law. The 
tolerance zone including the width of the facility plus 18" (450 mm) 
measured horizontally from each side of the facility.  

Best Practices for Locating & Marking Practices/Responsibilities 
The APWA/CGA Temporary Marking Color Code and Chapter 4 marking 
practices are specified in PA Act 287, as amended. The Facility Owner 
or Representative is responsible to markings of facilities and appurte-
nances including the appropriate color of their facility type, their com-
pany identifier (name, initials or abbreviation), the number and width 
of their facilities and a description of the facility (HP, FO, STL). Use 
paint, flags, stakes or whiskers or a combination to identify the Facility 
Owner’s line/facility(s) at or near the excavation Work site.  It is against 
the Law to tamper with these markings. CGA BP Appendix B contains 
the Uniform Color Code and Marking Guidelines and Chapter 4 contains 
the practices. 

Uniform Color Code 
The American Public Works Association/CGA’s Uniform Color Code is 
PA law. The code uses ANSI Standard Z535.1. Safety colors, as shown 
for temporary marking of excavation sites and underground facility 
identification (examples are provided on previous page).   Release 5/23 
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